De Tweede Wereldoorlog

 

 

 

 

 

Luchiano Nijhuis

Groep 7c


 

Inhoudsopgave

 

Inleiding. 3

Waarom de oorlog begon. 3

De bezetting van Nederland. 3

De Geallieerden. 4

D-day. 5

De Hongerwinter. 6

Het einde van de oorlog. 6

De oorlog in AziŽ. 6

Belangrijke personen in WO-II 6

Winston Churchill 6

Hirohito. 6

Hitler. 6

Roosevelt. 6

Stalin. 7

Mussert. 7

Mussolini 7

Slotwoord. 7

 


 

 

Inleiding

 

Ik heb dit onderwerp gekozen want ik dacht dat het interessant zou zijn en ik wil leren wat er gebeurde in de 20 eeuw dus in de Tweede Wereldoorlog. Ik wil leren waarom het begon en hoe het begon.

In mijn stukje die ik later de belangrijke dingen van zeg ga ik praten over hoe de Tweede Wereldoorlog begon en waarom en over een erg belangrijke dag in de oorlog namelijk D-DAY.

Waarom de oorlog begon

Toen Duitsland in de Eerste Wereldoorlog verslagen was waren veel Duitsers daar boos van geworden. Na de oorlog moesten ze veel geld betalen voor de al de ellende die ze hadden veroorzaakt. En met het geld ging het slecht, veel mensen in Duitsland wilden daarom dat er een regering zou komen zodat alles weer beter zou gaan in Duitsland.

 

Toen kwam Hitler en hij zei dat hij Duitsland weer sterk en belangrijk zou worden.

Hitler wilde van Duitsland een groot land maken dat duizend jaren zal bestaan.

Bij de verkiezingen van 1933 kwam Hitler met zijn partij de NSDAP die afkorting betekent: Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij aan de macht. Hij maakte een einde aan de werkloosheid en de armoede door wapens te laten maken en het leger weer sterk en groot te maken.

De bezetting van Nederland

Op tien mei 1940 viel Duitsland Nederland aan.

Na vijf dagen was Nederland verslagen en was de regering naar Engeland gevlucht.

Nederland werd bezet door de Duitse soldaten.

 

Omdat de regering gevlucht was, moest er een nieuwe regering komen. De Oostenrijker Seyss-inquart ging Nederland leiden.

 

Seyss-inquart kreeg hulp van Mussert. Mussert vond dat Hitler goede ideeŽn had en wilde daarom Seyss-inquart helpen. Zulke mensen werden collaborateurs genoemd. En Mussert was de leider van de NSB en dat betekent Nationaal-Socialistische Beweging.

 

Koningin Wilhelmina probeerde vanuit Londen de moed erin te houden bij de Nederlandse bevolking. Op Radio Oranje hield zij toespraken voor de Nederlanders. Op vijf september 1944 hoorden de Nederlanders dat Nederland snel bevrijd zou worden.


De Geallieerden

De geallieerden waren alle landen die tegen Duitsland en Italie vochten. De belangrijkste landen waren de Verenigde Staten, Canada, Engeland en de Sovjet Unie.

 

Deze landen waren besloten om Duitsland en ItaliŽ te verslaan. Soms kwamen de leiders van de geallieerden bij elkaar om te praten over de oorlog.

 

Doordat de geallieerden samen werkten, waren zij sterker dan Duitsland en Italie. Engeland en Amerika stuurden bijvoorbeeld tanks naar Stalin om hem te helpen tegen Hitler!

Zo konden Duitsland en ItaliŽ verslagen worden.

 

Ook Nederland hoorde bij de geallieerden, ook al was Nederland bezet.

De Nederlandse regering had in Engeland een klein leger gevormd van mannen die uit Nederland waren gevlucht waren om tegen Duitsland te vechten. Prins Bernhard was de commandant van dit leger.


D-day

Het belangrijkste van D_DAY is dat de geallieerden in europa landden.De landing gebeurde in de ochtend van 6 juni 1944 op de stranden van Normandie in Frankrijk.

De geallieerden gingen met zín drie miljoen mensen die opdracht noemden ze Operatie Overlord ze staken met zín allen over de kanaal van Frankrijk het was het werelds grootste landingsoperatie ter wereld. De landing begon met lucht landingen dus ook met mannen die zo met parachutes sprongen van de vliegtuigen dat was in de nacht op 5/6 juni daarna ging het door met een aanval in de vroege morgen.

 

 

Het land gevecht duurde tot 22 augustus 1944 en zo ging het door tot de bevrijding van Parijs op 25 augustus 1944 het blijft een van de beste landingen ooit als je over D-Day spreekt dan denk je meteen aan da landing in Normandie. Op D-DAY hebben ze ook zowat een stukje van Nederland bevrijd maar de rest van Nederland moest wachten tot de winter voorbij was.


De Hongerwinter

In 1944 was er een strenge winter in Nederland.

Heel veel mensen hadden weinig meer te eten er was ook tekort aan kleding en brandstof voor de kachel. Veel mensen gingen op hongertocht. Dat wou zeggen dat mensen voor veel geld eten kochten bij de boeren. Maar voor sommige mensen was het te laat en zij gingen dood van de honger.

Het einde van de oorlog

Op vijf mei 1945 kwam er een einde aan de oorlog. Geallieerde soldaten reden met hun tanks door de straten van Nederland.

Overal werden vlaggen uitgehangen en nog steeds is het een officiele feestdag in Nederland.

De oorlog in AziŽ

Maar ook in AziŽ werd gevochten Japan was al vanaf 1937 in oorlog met China en veroverde ook Nederlands India. Japan viel in 1941 bij Pearl harbor Amerika aan. Langzaam kon Amerika Japan terug dringen. Amerika maakte in 1945 een einde aan de oorlog door atoombommen te gooien op de Japanse steden Hirosjima en Nagasaki.

Belangrijke personen in WO-II

Winston Churchill

Winston Churchill was tijdens de Eerste Wereldoorlog al minister van marine geweest en werd in 1940 minister president van Engeland. Onder leiding van Churchill ging Engeland tegen Duitsland vechten.

Hirohito

Hirohito werd in 1929 keizer van Japan.De keizer werd door de japanners gezien als een god. Maar in het echt had hij niet veel macht. Heel veel werd beslist door anderen.

Hitler

Hitler had als soldaat in de eerste wereld oorlog gevochten. In 1933 greep hij de macht in Duitsland.

Hij benoemde zich tot Fuehrer (leider) van Duitsland.

Hij begon de oorlog in Europa. Ook had hij de schuld van de dood van zes miljoen joden.

Roosevelt

Roosevelt was de president van Amerika. Hij had Nederlandse voorouders. Hij was verlamd geraakt waardoor hij niet meer kon lopen. Hij zorgde ervoor dat Amerika een sterk leger kreeg dat Europa kon bevrijden van Duitsland.

Stalin

Stalin was de leider van de Sovjet Unie. Hij was de belangrijkste persoon van de communistische partij.

Hij zorgde ervoor dat de Sovjet Unie een sterk land werd in de wereld. Deze kostte echter veel mensen het leven, want Stalin ging altijd ruw te werk.

Mussert

Mussert was de baasvan de NSB en hij hielp Seyss-inquart. De afkorting NSB betekent Nationaal-Socialistische Beweging.

Mussolini

Mussolini was een Italiaans fascistisch dictator van 1922 tot 1943.

Door totale controle over de media nam hij de democratische regering over.

Hij liet zich steeds meer als de echte dictator zien.

Slotwoord

Ik heb geleerd hoe de Tweede Wereldoorlog begon en eindigde en hoe Hitler het heeft gedaan zo'n oorlog starten.

 

Ik vond het leuk om dit werkstuk te maken want ik leerde veel dingen die ik nog nooit wist sinds ik in een land heb gewoond waar dat nooit is gebeurd.