U kunt ook uitgebreid zoeken
Nieuws
Tweeluik farmaceutische industrie, deel II
Gepubliceerd op 05 mei 2008

TROS Radar legt in een tweeluik uit hoe de farmaceutische industrie probeert recept geneesmiddelen aan de man te brengen. Per jaar wordt er alleen al aan marketing 1,3 miljard euro uitgegeven.

In de eerste uitzending lieten we u zien welke marketingtechnieken farmaceuten hanteren om te bepalen welke recept geneesmiddelen een arts voorschrijft. Ook lieten we zien dat de farmaceutische industrie zich voornamelijk richt op lifestyle producten, zoals Viagra en me too's, omdat daar het meeste geld mee te verdienen is.

De farmaceutische industrie heeft ruim 200 marketinginstrumenten om geneesmiddelen op de markt te brengen. We zetten er een aantal op een rijtje.

Medical Opinion Leaders
Dit zijn specialisten of wetenschappers die betaald worden door de industrie om hun middelen te promoten. We hebben in de eerste uitzending laten zien dat medical opinion leaders flink betaald krijgen voor pr en marketingactiviteiten voor de farmaceut en zijn middel.

Een goed voorbeeld is een dvd van Pfizer, verspreid onder huisartsen. Hierop beweren een aantal artsen dat de cholesterolverlager van Pfizer, Lipitor,  beter werkt dan z’n goedkoopste concurrent Simvastatine. Terwijl uit het onderzoek, welke wordt aangehaald op de dvd, blijkt dat dit niet bewezen is. Toch moet de dvd huisartsen overtuigen dat zij beter Lipitor kunnen voorschrijven dan het eerste keus middel Simvastatine.

Maar het gaat nog verder. Naast medical opinion leaders worden ook maatschappen van ziekenhuizen betaald door de farmaceutische industrie. De farmaceut betaalt voor een arts-assistent en vraagt daar voor terug dat de maatschap haar middel als eerste keus aan patiënten geeft.

Geneesmiddelen onderzoeken
Om een geneesmiddel geregistreerd te krijgen moet er eerst onderzoek gedaan worden. Het liefst met een zo gunstig mogelijke uitslag. Een Radarmedewerkster heeft zich aangemeld voor een onderzoek, een trial, om een middel te testen voor de omstreden ‘ziekte’ HSDD, verminderde lust bij vrouwen. Ze dreigde buiten het onderzoek te vallen doordat ze een 'ja' op de vragenlijst had ingevuld die de begeleidend arts niet beviel. Inmiddels heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg in dagblad Trouw gezegd dat zij wil nagaan of er zich bij het wetenschappelijke onderzoek naar een middel voor HSDD onregelmatigheden hebben voor gedaan.

Kortingen ziekenhuisapothekers
Voor ziekenhuisapotheken geldt in de toekomst het verbod op het aannemen van kortingen van farmaceuten niet, zoals dat voor gewone apotheken wel gaat gelden. En dat dat verstrekkende gevolgen heeft, blijkt uit twee offertes van Astra Zeneca. De farmaceut geeft de ziekenhuisapotheker tot 99 procent korting bij afname van haar nieuwste pillen. Astra Zeneca hoopt hiermee dat wanneer de patiënt het ziekenhuis verlaat de huisarts het middel van het ziekenhuis overneemt

Artsenbezoeker

Een ander belangrijk marketinginstrument van de industrie is de artsenbezoeker. In de tweede uitzending staat deze centraal. Radar solliciteerde met de verborgen camera bij een detacheringbureau voor artsenbezoeker, of met een sjiek woord rayonmanager. En ze zijn enthousiast. Maar voordat we echt worden aangenomen moeten we eerst op een drie daagse cursus. Dit doen we en nemen onze verborgen camera mee. Wat uniek beeld materiaal oplevert, want hier wordt haarfijn uitgelegd hoe je een arts of apotheker moet bespelen.

Reactie Boehringer Ingelheim op de uitzending van 5 mei. • Reacties
  Geachte redaktie, Ik wil toch even reageren op het programma over de gigantische kortingen bij ziekenhuisapotheken. Er zijn steeds meer ziekenhuizen die een apotheek openen, ik dacht al steeds ter financiering van het ziekenhuis. Ik ga bewust hierom naar mijn eigen apotheek, ook omdat als straks iedereen naar de apotheek gaat in het ziekenhuis, de apotheken in dorpen vervallen, dit is ook een reden. Maar nu mijn vraag, men kan vanuit de regering ziekenhuisapotheken toch onder dezelfde regels laten vallen als andere apotheken.Waarom gebeurt dat niet. Gisteravond was ik helemaal verbaast, ik ben zwaar reumapatient en slik en spuit van alles, maar ik heb nu mijn bedenkingen over wat ik in neem of spuit, is het goed voor mij of goed voor de portemonnee van de specialist, die al genoeg verdient. Waar zijn in dit land mee bezig. Mijn compliment voor jullie programma, als jullie hier niet achter aan gaan gebeurd er in dit land niets. Het is toch al een land van de rijke worden rijker en de arme armer.Wat kun je hier als patient aan doen. Met vriendelijke groet Wil van Driel Simons
  Zeg 'linkse rakker', alle artsenbezoekers zijn HBO/universitair geschoold en zijn zeer gewild in andere commerciele functies. Helaas voor jou dus geen extra collega's erbij!!
  Haha, laat straks die vieze ontslagen rechtse artsenbezoekertjes maar lekker acher de vuilniswagen lopen. Dan weten ze wat werken is, ipv maffia achtige omkoop praktijken.
  Ik zou graag willen dat mijn buitendienst mensen (chemie-branche), net zo waren als de meeste artsen-bezoekers (overigens die dame van gisteren dat kon niet). Artsenbezoekers zijn in het algemeen integere mensen, met een enorme drive om iets te willen verkopen. MAar RADAR was weer eens lekker op dreef, om alles van een kant te belichten. Waarom mocht en kon de farm-industrie zich niet verdedigen?
  De buitendienst van niet-farmaceutische bedrijven kunnen nog wat leren van de artsenbezoekers!
  Laatste forumberichten